2011. április 25., hétfő

A házkörüli munkavégzés új szabályai.


A házkörüli munkavégzés új szabályai
Elosztó ¦ 2010. augusztus 18. ,szerda ¦ Frissítve 2010.08.18
cimke HÁZTARTÁSI MUNKAVÉGZÉS ● 

A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi XC. törvény rendelkezik.

Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony 

Háztartási munka:  a kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.
Nem tekinthető háztartási munkának
  • a fenti munkák elvégeztetése, ha az azt elvégző személy ilyen tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, illetve ilyen tevékenységet folytató társas vállalkozás tagja, munkavállalója, feltéve, hogy a tevékenységet e minőségével összefüggésben végzi,
  • ha a háztartási alkalmazott által nyújtott szolgáltatás ellenértékeként a természetes személy foglalkoztató – akár közvetve – mástól juttatásban részesül,
  • ha az a természetes személy foglalkoztató, vagy a háztartásában vele együtt élő személyek, illetve közeli  hozzátartozóik üzletszerű tevékenységével összefüggő célt szolgál.
Háztartási alkalmazott: a háztartási munkát végző természetes személy, aki ezt a tevékenységét nem egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként végzi.
Foglalkoztató: az a természetes személy, aki a háztartási alkalmazott munkáltatója, illetve megbízója, megrendelője.
Adórendszeren kívüli kereset: az olyan járandóság, amelyet a fent meghatározott foglalkoztató háztartási munka ellenértékeként a háztartási alkalmazott részére juttat.

Bejelentési kötelezettség

A bejelentéshez szükséges adatok
Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a foglalkoztató az állami adóhatóságnak havonta a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni a következő adatokat:
  • a foglalkoztató adóazonosító jelét,
  • a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
  • a tényleges foglalkoztatás kezdő napját.
A bejelentés módja
A foglalkoztatónak választási lehetősége van, hogy a bejelentési kötelezettségét melyik formában teljesítse.
A bejelentési kötelezettség teljesíthető:
  1. elektronikus úton, a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül (ügyfélkapu),
  2. telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon,
  3. 2010. december 1-jétől rövid szöveges üzenet (SMS)
útján.
Fontos! A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség.
Ügyfélkapun történő bejelentés
A foglalkoztató ügyfélkapun keresztül abban az esetben teljesítheti a bejelentési kötelezettségét, ha előzetesen regisztráltatta magát az ügyfélkapu használata céljából.
Annak érdekében, hogy a foglalkoztató elektronikus  úton bejelentést tegyen, ügyfélkapu hozzáféréssel kell rendelkeznie. A hozzáférés létesítésével kapcsolatban a  www.magyarorszag.hu, illetve a  www.ekk.gov.hu honlapokon szerezhető be információ.
Telefonon és SMS-en történő bejelentés
A háztartási alkalmazott telefonon és 2010. december 1-jétől SMS útján történő bejelentése a központi elektronikus szolgáltató rendszerben működő központi ügyfélszolgálat által fenntartott ügyfélvonalon (185-ös szám) keresztül történik.
A bejelentéshez szükséges a bejelentő adóazonosító jelének megadása. A központi ügyfélszolgálat a bejelentést rögzíti, és a bejelentőt a bejelentés eredményéről tájékoztatja. A központi ügyfélszolgálat a bejelentett adatokat haladéktalanul továbbítja az állami adóhatósághoz, és a bejelentett adatokat a bejelentést követő 5. év december 31-éig őrzi meg, azt követően törli azokat.
A bejelentés teljesítése, módosítása, visszavonása
A bejelentés a teljesítés napját magában foglaló hónap utolsó napjáig terjedő időre vonatkozik. Ugyanazon foglalkoztatott következő hónapban történő ismételt foglalkoztatása esetén a bejelentést újra teljesíteni kell.
Például a foglalkoztató 2010. augusztus 22-én háztartási alkalmazottat foglalkoztat, és ugyanezen személyt szeptember 3-án is foglalkoztatja. A foglalkoztatónak a bejelentési kötelezettséget mind augusztus, mind szeptember hónapban teljesítenie kell.
Az adóhatóság felé teljesített bejelentést módosítani  és visszavonni is lehet a bejelentő vagy a háztartási alkalmazott  adatainak téves közlése, illetve a munkavégzés meghiúsulása esetén, melynek megtételére a bejelentést követő 24 órán belül van lehetőség.
A bejelentés megtételére, módosítására és visszavonására elektronikus úton történt bejelentés esetén a 10T1043H jelű bejelentő és változásbejelentő lap szolgál. Ezt az elektronikus adatlapot számítógépen kell kitölteni, és az ügyfélkapun keresztül kell elküldeni az állami adóhatóság részére.
Az elektronikus adatlap kizárólag az APEH honlapjáról (http://www.apeh.hu) tölthető le. 
A telefonon történt bejelentés telefonos úton is módosítható.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az APEH honlapján az adatlap, illetve a kitöltési útmutató újabb verziói jelenhetnek meg, ezért kérjük, hogy az adatlap kitöltése előtt a változásokat mindig szíveskedjék figyelemmel kísérni, és az adatlap legfrissebb verzióját használni!
A jelenlegi verzió itt található.

Regisztrációs díjfizetési kötelezettség

A foglalkoztatót az adóhatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció céljából teljesített bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációs díjfizetési kötelezettség terheli. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás.
Amennyiben például az egyik foglalkoztató a háztartási alkalmazottat havonta 1-1 nappal foglalkoztatja,  a másik pedig egész hónapon keresztül, mind a két foglalkoztatónak meg kell fizetni a havi 1000 forint regisztrációs díjat. 
A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet, és a háztartási munkára alkalmazott személy a Tbj. vonatkozásában nem minősül biztosítottnak. E jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak sem minősül a háztartási alkalmazott.
A regisztrációs díjfizetés módja, határideje 
A foglalkoztató a havi 1000 forint összegű regisztrációs díjat az állami adóhatóság számlájára történő készpénzfizetéssel, vagy az állami adóhatóság ügyfélszolgálatain bankkártyával, vagy ha pénzforgalmi számlával rendelkezik, átutalással a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hó 12. napjáig fizeti meg.

Adó és járulékfizetési, bevallási kötelezettség 

Mikor nem kell megfizetni az adót és a járulékokat 
Foglalkoztató: A foglalkoztató az általa háztartási munkára meghatározott tevékenység végzésére foglalkoztatott háztartási alkalmazott után adó és járulék fizetésére akkor nem kötelezett, ha az előzőek szerinti bejelentési kötelezettségét a foglalkoztatást megelőzően teljesítette. Amennyiben tehát a természetes személy munkáltató a háztartási alkalmazottját még a foglalkoztatás megkezdése előtt bejelenti, adó és járulékfizetési kötelezettség nem terheli.
Háztartási alkalmazott: Az adórendszeren kívüli kereset a háztartási alkalmazott tekintetében adó- és járulékfizetési kötelezettséget még abban az esetben sem keletkeztet, ha a foglalkoztató a háztartási alkalmazottat érintő bejelentési kötelezettsége teljesítését elmulasztotta, tehát a munkáltató mulasztása nem jelenti azt, hogy a fizetési kötelezettséget a háztartási alkalmazottnak kell teljesíteni.
Adó és járulékfizetési kötelezettség 
Ha a foglalkoztató elmulasztja a regisztrációs díjfizetési kötelezettségét és/vagy a bejelentési kötelezettségét teljesíteni, a mulasztással érintett naptári
hónapokban a háztartási alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után az Szja.tv. (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, röviden: Szja.tv.) és a Tbj. (a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről
szóló 1997. évi LXXX. törvény, röviden: Tbj.) rendelkezései szerint az adót és a járulékokat meg kell fizetni. 
A foglalkoztató mulasztása esetén tehát az adót és a járulékokat az Szja-tv. és a Tbj. általános szabályai szerint kell megfizetni az adott jogviszonynak megfelelően (például: munkaviszony, megbízás), azzal, hogy ha a mulasztás a foglalkoztató érdekkörére vezethető vissza, az egyébként a magánszemélyt terhelő adót és járulékokat is a foglalkoztató fizeti meg.
Bevallás 
Az adórendszeren kívüli keresettel összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat  nem terheli. Tehát háztartási munka végzése esetén a foglalkoztatónak nem kell „8-as” bevallást benyújtani, illetve a magánszemélynek sem kell az „53-as” bevallásban ezen keresetről számot adni.

Igazolás kiadása

A háztartási alkalmazott az őt megillető adórendszeren kívüli bevétel összegéről a bevétel megszerzése időpontjában igazolást kérhet a foglalkoztatótól. Amennyiben a háztartási alkalmazottat ugyanaz a foglalkoztató egy adott hónapban több napon is foglalkoztatja, a háztartási alkalmazott az igazolást az adott hónapban az utolsó munkavégzéssel töltött napon kérheti.
A háztartási alkalmazott kérésére a foglalkoztató az igazolást havonta köteles kiállítani és kiadni.
A foglalkoztató által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell:
  • a foglalkoztató adóazonosító jelét,
  • a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
  • a tényleges foglalkoztatás kezdő napját,
  • a háztartási alkalmazott részére teljesített kifizetés összegét,
  • a kifizetés időpontját,
  • a hónap során munkavégzéssel töltött napok felsorolását,
  • a foglalkoztatás helyének címét,
  • a foglalkoztató és a háztartási alkalmazott aláírását.
A foglalkoztató által kiadott igazolás bélyegzőlenyomat nélkül is érvényes.
Az igazolás minta honlapunkról letölthető a „Letöltések > Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták” elérési útvonalon keresztül.

Mikor szabható ki mulasztási bírság

A foglalkoztató 100 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben a 2. pont szerinti bejelentési, és a 3. pont szerinti regisztrációs díjfizetési kötelezettségének teljesítését elmulasztja.

Átmeneti rendelkezések

A regisztrációs díjfizetésre vonatkozó rendelkezéseket 2010. szeptember 15-étől kell alkalmazni.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az a munkáltató, aki 2010. augusztus 15-én vagy azt követően augusztus 31-éig bármely napon háztartási alkalmazottat alkalmaz, köteles a bejelentési kötelezettségnek a 3. pont szerint eleget tenni, de a regisztrációs díjfizetési kötelezettséget csak 2010. szeptember 15-étől kell teljesíteni.
Ebből következően az első regisztrációs díjfizetési kötelezettségnek először 2010. október 12-én kell eleget tenni. 

 
 

1 hozzászólás

Szóljon hozzá Ön is!
Kérjük, jelentkezzen be a lap tetején vagy Regisztráljon! Gyorsan megy, ígérjük!
A hozzászólásokat megtekintheti itt.
HozzászólokÍrta: 2010-08-19 12:10:20
Laci
HÁZMESTER
Kíváncsi vagyok hányan jelentenek be ilyen munkásokat. Mert én eddig egyetlen egyet sem hallottam.

Friss tanulmányok

Valuta árfolyamok
bezár
ValutaÉrtékVáltozás
CHF :205.0000.49%
CNY :27.0000%
EUR :264.0000%
GBP :300.0000.67%
JPY (100):221.0000.45%
RON :64.0000%
USD :181.0000.55%
Utolsó frissítés: 2011.04.22 12:00
MNB középárfolyam
Nemesfém árfolyam
bezár
NemesfémFt/g€/g
Arany 24K8 756 Ft33.17 €
Arany 18K6 567 Ft24.88 €
Arany 14K5 122 Ft19.4 €
Arany /tört/4 354 Ft16.49 €
Ezüst266.97 Ft1.01€
Ezüst 800213.57 Ft0.81 €
Platina10 549 Ft39.96 €

Utolsó frissítés: 2011.04.21 12:00
Az átváltás MNB középárfolyamon történik
Tartsd egy helyen bevételeidet, kiadásaidat, hozz létre számlákat, kategóriákat. Mindez ingyen, csak regisztrálnod kell!



Nincsenek megjegyzések: